Den är verkligen supergod, men jag rekommenderar den till dig som gillar choklad.
Den innehåller choklad istället för kakao och rätt mycket ägg, så den blir lite segare än en vanlig kladdkaka, men den är minst lika enkel att göra!
Kaksmet:
150 g smör
300 g mörk choklad.
5 st ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
Chokladtryffel:
0,75 dl grädde
1 msk smör
100 g mörk choklad
Vi börjar med kaksmeten. Sätt på ugnen - 175 grader
Börja med att smälta smöret och chokladen i en kastrull på låg värme. Var noga med att röra om med ex. en slev ganska ofta för att det inte ska bränna fast i botten. Blanda om tills smörblandningen är slät, ta då bort den från plattan och låt svalna ett tag.
Under tiden vispar du ägg, socker och vaniljsocker poröst.
Sikta sedan ned mjölet och blanda ned det.
Vänd försiktigt ned den svala smör/choklad blandningen i smeten. Blanda om allt.
Häll över blandningen i en smord form med avtagbar botten. Eftersom att kakan blir rätt så hög är det viktigt att smörja högt upp på formen. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader.
Eftersom att det är olika från gång till gång kolla kakan efter 15 minuter. Den ska ha stelnat när man skakar på formen men vara kladdig i mitten, dessutom ska den ha låtsa från kanten av formen.
Under tiden att kakan gräddas gör du chokladtryffeln.
Koka upp smör och grädde i en kastrull på låg värme.
När du gjort det dela chokladen i små bitar och blanda i. Smält allt och låt svalna.
När kakan sedan kommer ut ur ugnen, häller du över chokladtryffeln med en gång. Ställ sedan in i kylen. Det tar kanske 1-2 timmar för tryffeln att stelna ordentligt.
Ta sedan fram den ca 5 minuter innan servering för att hinna återfå sin 'kladdiga' form.
SJÄLVKLART går det att byta ut den mörka chokladen mot ljus choklad.
Samt behöver man inte göra tryffeln, men det blir inte riktigt samma sak utan den.
Servera gärna med grädde, bär, vaniljvisp eller glass.
Någonting annat som är jätte gått till är en kolasås. Kommer ett recept på den i bloggen om ett tag. Håll utkik.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar